
donderdag 27 september 2012
Ding 24 Mediawijsheid
Ik heb de test Mediawijsheidmeter gemaakt en het verbaassde mij lichtelijk dat ik hiervoor gezakt was. Ik dacht toch wel wat te weten over msn afkortingen en gebruikte termen. Blijkbaar weet ik toch vrij weinig over gamen en heb ik een aantal percentages verkeerd ingeschat. In de bibliotheek zie je ook dat dingen veranderen op dit gebied. Het telefonisch reserveren is bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Je zult zelf via de computer thuis moeten inloggen in je persoonlijke menu en hier dingen zelfstandig uitvoeren. wij als bibliotheekmedewerker zijn er ook steeds meer op gericht de lener wegwijs te maken op de pc om zo zelfstandig te kunnen handelen. Ook voor het aanvragen van materialen of instellen van voorkeuren of nieuwsbrieven. Bij gerichte zoekvragen gebruik je ook vaker het internet om te zoeken naar de gewenste informatie die niet hapklaar in Bicat te vinden is. Hoe betrouwbaar deze info dan is, is ook afhankelijk van de vraag natuurlijk. Ik weet dat het cache een graadmeter kan zijn en dat een site met contactgegevens of aangesloten bij een overkoepelende organisatie betrouwbaar is. Toch vind ik het nog wel eens lastig om goed in te schatten hoe betrouwbaar informatie is. Ik denk dat dit voor jeugdigen nog wel lastiger is, je neemt al snel aan dat iets wel zal kloppen wat je leest, juist omdat het op het web staat en dus wel zal kloppen. Wat betreft de gevaren op het internet, ik denk dat je je er soms niet van bewust bent wat bepaalde persoonlijke boodschappen op een site als Facebook kan teweegbrengen. Problemen op school, met je werkgever of je sociale contacten. Dit is ook iets wat vooral voor de jongeren problemen kan opleveren, deze groep is helemaal thuis in sociale media zoals Twitter, Hyves en Facebook.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hoi Mirosaria,
BeantwoordenVerwijderenGoed je best gedaan! De Mediawijsheidmeter: misschien schrale troost, maar je bent bij lange na niet de enige die hiervoor is gezakt. Sommige vragen zijn relevanter dan andere etc. Dus gewoon vrolijk verder gaan met de Dingen!
Hoe betrouwbaar verstrekte info is hangt vind ik niet af van de vraag, wel van degene die info verstrekt. Wij zoeken naar betrouwbare info. Hierbij kun je vaak de diverse databanken gebruiken, deze zijn altijd betrouwbaar. Hiernaast idd het www. Is de site up to date dus bijgehouden, door wie, etc. Enfin, info hierover heb je wel. Ken je bv. de Webdetective? Jan 2011 voor het laatst bijgewerkt maar zeer bruikbaar. Doe de oefening maar eens, print ev. de checklist uit. Misschien wordt het dan gemakkelijker om info te beoordelen.
En je het gelijk: veel mensen hebben geen idee dat het plaatsen van persoonlijke informatie gevolgen zou kunnen hebben.
Groeten, Thea